Harry van den Elzen, secretaris van Buurtvereniging Woonerf Heufkens. (foto: Ankh van Burk)
Harry van den Elzen, secretaris van Buurtvereniging Woonerf Heufkens. (foto: Ankh van Burk)

Harry van den Elzen: "De buurtvereniging draagt bij aan de leefbaarheid in de wijk"

Algemeen 877 keer gelezen

UDEN | Buurtvereniging Woonerf Heufkens is een zeer actieve vereniging die veel activiteiten organiseert voor de leden door het jaar heen. Secretaris Harry van den Elzen vertelt over het belang van 'elkaar kennen'.

Hoe ben jij bij de buurtvereniging betrokken geraakt?
"Ik ben met mijn gezin in 1999 in Heufkens komen wonen. Daarvoor woonde ik in de Bitswijk, waar ik bestuurslid was van de buurtvereniging daar. Ik ging meteen naar de jaarvergadering van de buurtvereniging van Heufkens om mensen in die wijk te leren kennen. Ik werd gelijk gevraagd om bestuurslid te worden en heb 'ja' gezegd. Na twee jaar werd ik secretaris en doe dit werk nu 16 jaar met veel plezier."

Wat is volgens jou het belang van een buurtvereniging?
"Het grote voordeel is dat mensen in de buurt elkaar kennen en dat gaat verder dan de naaste buren. Door samen iets te ondernemen ontstaan er goede contacten en helpen mensen elkaar als dat nodig is. Het vergroot de saamhorigheid en de leefbaarheid en mensen zijn trots op hun buurt. Het voorkomt naar mijn idee ook conflicten: als je elkaar kent wil je aan de ene kant de ander geen overlast bezorgen en bij irritaties is de bereidheid groter om die irritatie weg te nemen."

Wat hebben jullie zoal voor de kinderen op het programma staan?
"In februari gaan we met de kinderen bowlen bij De Vrije Teugel. Per leeftijdsgroep houden we een competitie. Afgelopen maart zijn we voor het eerst gaan skiën op De Schans om kinderen vertrouwd te maken met de skibaan. Dat was voor ouders en kinderen een leuke activiteit, dus voor herhaling vatbaar. Rond Pasen worden er verstopte eieren gezocht op Bedaf. Het gaat er natuurlijk om wie de meeste eieren vindt, maar elk kind krijgt na afloop een chocolade paashaas. Dan is er het kampeerweekend dat we samen met Den Brier en Morene op onze Otterbult houden. Helaas mogen we niet meer met de kinderen overnachten, maar we zetten wel tentjes op en doen alleen overdag spelletjes. Ook eten we er met de kinderen en vorig jaar hebben we er ook een Vaderdagontbijt gehouden. Dan is er nog het uitstapje naar een uitspanning in de omgeving zoals Irrland bij Kleef, Toverland, Wanroy of Hemelrijk."

Wat doen jullie voor de volwassen leden van de vereniging?
"Dat zijn vaak activiteiten waaraan ook kinderen deel kunnen nemen, zoals de fietstocht met opdrachten in mei met na afloop altijd een gezellig nazit en de barbecue in juli. In januari gaan we bowlen. Dan hebben we in september een Jeu de Bouletoernooi, in oktober een excursie en in november de Heufkensbingo. Tot slot nog de eerder genoemde rommelmarkt en in december hebben we nog de minikerstmarkt waar zelfgemaakte cupcakes, worstenbroodjes en erwtensoep worden verkocht voor Serious Request. Verder is iedereen welkom op de jaarvergadering in februari"

Hoe vullen jullie Burendag in?
"Dat vieren we samen met de buurtverenigingen van Den Brier en Morene en met De Vlonder. De afgelopen jaren hebben we ons nuttig gemaakt door het schoolplein op te knappen en een fietscrossbaantje op de Otterbult te renoveren. Verder worden er spelletjes gedaan. Dit jaar staan er alleen spelletjes op het programma."

Doen jullie in de buurt ook aan preventie?
"We hebben daarvoor net een nieuwe activiteit opgezet, namelijk een groepsapp. Wie iets verdachts ziet, kan dat via de app aan iedereen kenbaar maken. Verder zijn we aangesloten bij het Buurt Informatie Netwerk (BIN), waarmee we door de politie geattendeerd worden op verdachte situaties in de buurt. Over het algemeen wordt de buurt als veilig ervaren, zeker sinds De Morgenzon gesloten is en we geen overlast meer ondervinden van naar huis gaande jeugd."

Lees het hele interview in het Udens Weekblad van woensdag 8 juni. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant